Chrupiąca, rozpływająca się w ustach i smaczna: fasolka szparagowa to jedno z naszych ulubionych warzyw. Wysoka zawartość błonnika w fasolce zapewnia uczucie sytości na długo. Fasolka to cienkie, sprężyste strąki w różnych kolorach: najpopularniejsza jest zdecydowanie jej zielona i żółta odmiana, ale można spotkać fioletową, a nawet wielokolorową fasolkę szparagową.
Nie jest wymagająca w uprawie: wymaga przede wszystkim dobrego nasłonecznienia i żyznej gleby. Siejąc fasolkę od połowy maja do lipca, uzyskuje się zbiory od późnego lata aż do jesieni. Gotowa do zbiorów fasolka charakteryzuje się cienkimi lub nawet bardzo cienkimi strąkami.
Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym, czy początkującym kucharzem, z fasolką szparagową poradzisz sobie bez problemu. Przed ugotowaniem zielonej fasoli musisz odciąć jej końcówki. Istnieje kilka sposobów przygotowania fasolki: w osolonej gotującej się wodzie na dużej patelni (10-15 minut); na parze (10 minut), można też udusić fasolkę w małej ilości wody z dodatkiem bulionu warzywnego. Co zrobić, aby zachować intensywnie zielony kolor fasolki? Zaraz po zagotowaniu, zanurz fasolkę w salaterce wypełnionej zimną wodą – to pozwoli zachować występujący w zielonej fasolce chlorofil. Jeśli chcesz przechowywać fasolkę dłużej, pomyśl o jej zamrożeniu. Wystarczy przed mrożeniem zblanszować ją przez 5 minut, a następnie dobrze odsączyć i osuszyć.
Fasolka szparagowa to niezastąpiony składnik dobrej kuchni. Po ugotowaniu można ją podsmażyć z odrobiną masła, czosnku, pietruszki, soli i pieprzu. Takie proste, a jakie pyszne!
We Włoszech do fasolki szparagowej pod koniec gotowania dodaje się prażone orzechy laskowe z parmezanem i ziołami, np. bazylią. Wspaniale smakuje z makaronem, pesto oraz młodymi ziemniakami. W Azji fasolkę przyrządza się w woku z makaronem, owocami morza oraz sosem sojowym. Fasolka szparagowa jest doskonała na gorąco jako dodatek do delikatnych mięs (drób, cielęcina), ale tworzy też smakowity zestaw z szynką, jajkami lub warzywami. Zawinięte w kawałek wędzonego boczku lub szynki będą idealnym dodatkiem do pieczeni wołowej. Można z niej również przyrządzić sałatki do dań z grilla, świetnie sprawdzi się też w połączeniu z sezonowymi owocami.