Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez sałatki jarzynowej z zielonym groszkiem! Zielony groszek, który tak lubimy, to nic innego jak zebrane w odpowiednim momencie niedojrzałe nasiona grochu. Zerwany prosto z krzaczka, najlepszy będzie ten o gładkich zielonych, błyszczących strąkach. Nasiona stanowią połowę łącznej wagi strąków: 500 g całkowitej masy groszku ze strąkami zapewnia 250 g świeżego groszku. Świeżo zebrany i wyłuskany groszek najlepiej oczyścić w misce z wodą. Groszek można zamrozić lub przygotować w zalewie i pasteryzować. Domowa pasteryzacja jest prosta: wystarczy wypełnić słoiki zielonym groszkiem, dodać listek laurowy, całość zalać gorącą osoloną wodą, zakręcić słoiki i pasteryzować przez 45 minut. Groszek jest cennym źródłem witamin oraz błonnika – niezbędnego dla właściwej pracy jelit.
Przyrządzanie groszku jest bardzo proste. Najprościej jest ugotować go we wrzącej wodzie z solą gruboziarnistą lub na parze przez 15 minut – czas gotowania zależy od wielkości groszku. Szybciej przyrządzimy groszek w szybkowarze (10 minut) lub kuchence mikrofalowej (5 minut). Wspaniale smakuje podduszony na mięsnym wywarze, z dymką, marchewką i wędzonym boczkiem. Groszek mrożony lub konserwowy to idealne rozwiązanie na jedzenie warzyw poza sezonem. Puszka marchewki z groszkiem prosto z naszej spiżarni świetnie sprawdzi się, gdy nie mamy czasu na gotowanie. Wystarczy przelać zawartość puszki do garnka, podgrzewać 2 minuty od zagotowania, na koniec dodać odrobinę masła i gotowe. Groszek z marchewką to również pyszny dodatek do innych dań.
Mrożony, intensywnie zielony groszek to wspaniała dekoracja wielu dań – na przykład na Boże Narodzenie. Prosty i wykwintny sposób na groszek? Do sosu z pieczeni dodaj garść groszku i odrobinę karmelizowanej w białym winie cebuli – efekt będzie spektakularny! Groszek świetnie sprawdza się też jako dodatek do curry z kurczaka oraz jako podstawa do smakowitych kremów warzywnych. Groszku nie jada się jednak wyłącznie na ciepło! Jest niezastąpionym składnikiem sałatki jarzynowej, której dodaje koloru i smaku. Hummus z zielonego groszku z dodatkiem oliwy z oliwek jest pyszny i lekko słodkawy. Pomysł na szybką sałatkę? Wymieszaj ryż, tuńczyka z puszki, pomidory, cebulę, kukurydzę i groszek – kolorowa przekąska gotowa!