Cieciorka: strączek pełen zdrowia

Cieciorka to jeden z głównych składników kuchni śródziemnomorskiej. Ta roślina strączkowa bogata w białko roślinne (około 9 g białka w 100 g cieciorki), często łączona jest z równie bogatą w białko pszenicą durum w diecie wegetariańskiej zastępując w niej mięso. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby podawać cieciorkę z kurczakiem lub wołowiną.

Cieciorka jest naturalnie bezglutenowa, nie zawiera cholesterolu, jest natomiast bogatym źródłem witaminy B9 oraz mikroelementów. Suchą cieciorkę należy moczyć przez 12 godzin, odsączyć i gotować przez godzinę we wrzątku. Nie należy dodawać soli do gotowania, ponieważ wydłuża to czas gotowania. Lepiej jest doprawić cieciorkę po ugotowaniu.

 

Przepisy pełne słońca

Groch włoski stanowi podstawę wielu śródziemnomorskich dań, takich jak sałatka z kuskusem i kuminem czy słynny libański hummus – delikatnej pasty z cieciorki z czosnkiem, tahini i soku z cytryny. Cieciorka to niezastąpiony składnik chrupiących falafeli, które idealnie smakują również w wersji z dodatkiem zielonego groszku. Również w kuchni indyjskiej cieciorkę znajdziemy w wielu potrawach – takich jak curry, dhal lub w słynnych naleśnikach dosa. Cieciorka pysznie smakuje jako aromatyczna przystawka, usmażona na patelni z dodatkiem chili.

Mąka z cieciorki i tajemnicza aquafaba

Mąka z cieciorki to składnik takich dań jak słynna indyjska pakora – warzywa smażone w cieście. W południowej Francji  z tej samej mąki powstają chrupiące frytki – panisse, a ich sycylijskim kuzynem są placki zwane panelle. We Włoszech popularne są też naleśniki z mąki z cieciorki – torta di ceci. Na tym nie kończy się tajemnica cieciorki! Warto wiedzieć, że nawet wywar, w którym gotowała się cieciorka, to znany i ceniony składnik kulinarny: aquafabę pokochali miłośnicy zdrowej, roślinnej kuchni. Po otwarciu puszki z cieciorką warto więc zachować aquafabę, ponieważ może być doskonałym zamiennikiem białka jaj na przykład w wegańskiej bezie, majonezie lub pysznym musie czekoladowym. Użycie aquafaby jest proste, a efekt... wspaniały!