Jest to mnóstwo inicjatyw i wielkich ludzkich przygód zapoczątkowanych w jednym celu: działać konkretnie, aby wprowadzić trwałe zmiany w zachowaniu żywieniowym. Są to na przykład spotkania Fundacji Louisa Bonduelle, organizowane co roku od11 lat w celu podsumowania postępów w zachowaniach żywieniowych. W tym roku spotkania odbyły się w Unesco i miały temat „Miasto i rolnictwo: zbliżenie czy dystans?” ”. Wielu ekspertów, takich jak Antoine Jacobsohn (szef „Potager du Roi” w Wersalu), Florent Quellier (historyk), Christine Aubry (agronom), Joelle Zask (filozof), Nicole Darmon (dietetyk) lub Julie Le Gall (geograf) odpowiedzieli obecni i podzielili się swoją wiedzą i najlepszymi praktykami na ten temat. Z tej okazji kolumbijska studentka Andrea Pallarès Pallarès otrzymała Nagrodę Badawczą Fundacji Louisa Bonduelle 2018 za pracę nad strawnością skrobi w roślinach strączkowych.
Ale Fundacja to także informacja: jej strona to kopalnia złota! Znajdziesz wskazówki, treści, informacje ze wszystkich krajów, aby lepiej zrozumieć warzywa i lepiej jeść.