Dawno, dawno temu… Dwóch przyjaciół, Louis-Antoine Bonduelle oraz Louis Lesaffre-Roussel podjęło współpracę, aby stworzyć destylarnię alkoholu zbożowego i ginu. Jest rok 1853 i znajdujemy się na północy Francji. Gdybyśmy wtedy powiedzieli tym dwóm ludziom, że przygoda którą rozpoczynają, będzie trwać przez sto pięćdziesiąt lat oraz że nazwisko Bonduelle pewnego dnia będzie sławne od Normandii aż po Ural, to czy uwierzyliby nam? Nie jest to pewne…
Ale zacznijmy od początku.
Jest rok 1862, jesteśmy w Renescure, francuskiej wsi znajdującej się na granicy pomiędzy regionem Północy, a Pas-de-Calais. Renescure to kolebka rodzinnej firmy, gdzie dwóch współpracowników zbudowało farmę i nabyło trochę ziemi, aby stworzyć destylarnię alkoholu zbożowego i ginu, stodołę dla bydła i słodownię. W roku 1926 bracia Pierre i Benoît Bonduelle przekształcają opuszczoną stodołę w miejsce do produkcji puszek i produkują 90000 puszek groszku! Po wojnie działalność Bonduelle związana z „puszkowaniem” staje się bardzo popularna. Ich produkty w puszkach są pożądane wszędzie! Rok 1947 był przełomowy: narodziła się marka Bonduelle… Marka, która nadal utrzymuje swój status pioniera w dietach wegetariańskich.
Jesteśmy w Danii w roku 1989. Drzwi Europy otworzyły się dla puszkowanych produktów Bonduelle, które „uwiodły” coraz więcej krajów. Po Niemczech w 1969 roku, a następnie Włoszech, Zjednoczonym Królestwie, aż po Benelux, a nawet Portugalię, firma Bonduelle bez końca podbija kontynent aż do Danii w 1989 roku. W międzyczasie nowa fabryka została otwarta w Estrées-Mons, we Francji, a firma zainwestowała w nowy obszar biznesu : mrożone warzywa. 300 ton mrożonych warzyw jest sprzedawanych już w roku 1968! Jako pionier w Europie, firma Bonduelle pozostaje wciąż w czołówce.
Jest rok 1998 i jesteśmy na Giełdzie w Paryżu. Firma Bonduelle została właśnie wprowadzona na rynek papierów wartościowych! Kontynuując swoją ekspansję geograficzną, grupa Bonduelle kontynuuje innowację dodając nowe produkty do swojej oferty: kukurydzę, razem z dwoma współpracownikami produkującymi kukurydzę słodką (współpraca z Pau i Maïsadour) oraz świeżą z Salad Minute w 1997 roku. Rodzina Bonduelle stąpa twardo po ziemi i przede wszystkim kontynuuje działalność w imię wartości, w które wierzą: integralność i etyka, chroniąc środowisko i dobrostan ludności. To silne zaangażowanie przekłada się na ustanowienie silnej i zrównoważonej polityki CSR oraz na utworzenie Fundacji Louisa Bonduelle w 2004 roku.
Przygoda trwa dalej i obejmuje utworzenie firmy cateringowej Bonduelle Traiteur w 2003 roku, a następnie Bonduelle North America w 2007 roku. Siedem pokoleń osiągało sukcesy od 1853 roku! Przez te wszystkie lata firma Bonduelle była w stanie utrzymać ducha swojej firmy rodzinnej mając pewność, że zawsze rozwijana jest wizja długoterminowa, nadając znaczenie swoim działaniom (dobre życie dzięki diecie wegetariańskiej) postępując zawsze w imię silnych wartości oraz sprawiając, że współpracownicy stają się prawdziwymi aktorami i ambasadorami.
Ta wspaniała przygoda wciąż się zaczyna! Dzień po dniu, firma Bonduelle podejmuje się nowych wyzwań; wymyśla nowe produkty i usługi, aby chronić naszą planetę; działa dla dobra wszystkich; oraz pisze najpiękniejsze strony tej historii. Najlepsze jeszcze przed nami!