Zarówno Narodowy Program Zdrowego Odżywiania, jak i specjaliści do spraw żywienia i dietetyki zalecają jedzenie warzyw i owoców 5 razy dziennie. Jak możemy określić jedną porcję? Porcja zależy od gustu i apetytu, ale Światowa Organizacja Zdrowia określa wagę 1 porcji do 80 gramów. W praktyce, 80 gramów to filiżanka tartej marchewki, mały pomidor, garść zielonej fasoli szparagowej. W rzeczywistości jedna porcja zależy od wieku, tuszy i trybu życia człowieka. Dla dziecka jedna porcja będzie wynosiła 30-50 gramów. Dla dorosłego człowieka zimna przystawka z surowych warzyw waży między 80-120 gramów, a warzywa jako dodatek do dania – 120-150 gramów. Porcja zupy zawiera ok. 200 gramów. Kawałek pizzy warzywnej liczony jest jako jedna porcja. Ale już tarta z porami zawiera małą ilość porów. Lepiej wybrać przystawkę z porów w sosie vinaigrette, a tartę zostawić na deser. Warto wiedzieć, że złożoność wybieranych składników odżywczych, tak warzyw, jak i owoców, gwarantuje równowagę organizmu.